Prezentarea localitatii

MONOGRAFIA COMUNEI DASCALU

  PREZENTAREA GENERALA A COMUNEI DASCALU

Localizare

Comuna Dascalu este situata in sudul tarii, in partea de est a Judeţului Ilfov si in partea de NE fata de orasul Bucuresti,  aflandu-se la o distanta de 18 km fata de acesta.

Teritoriul administrativ al comunei este compus din  patru sate:

  • Dascalu; resedinta administrative,
  • Gagu; situat la 3 km nord – est de centrul comunei,
  • Creata; situat la 3km est de central comunei,
  • Runcu; situate la 2.5 kmsud de central comunei.

Vecinii comunei Dascalu sunt:

  • la N – comuna Moara  Vlasiei
  • la N-E – comuna Gradistea
  • la E – comuna Pantelimon
  • la S– comuna Afumati si comuna Stefanesti
  • la V – comuna Tunari

Cadrul natural si calitatea factorilor de mediu

Cadrul natural

Relieful comunei este de campie, facand parte din Campia Vlasiei, orientata NV – SE, cu altitudine de 80 – 85 m cu o panta redusa sub 3 grade pe directia NS si o fragmentare slaba.

Aceasta campie este formata din campuri tabulare care prezinta crovuri si vaiugi, dintre care una este mai mare avand aspectul unei vai seci, cu versanti putin abrupti, slabi erodati, avand directie V-E.

Acest relief de campie se dezvolta pe o structura geologica si petrografica caracteristica Campiei Romane.

Reteaua hidrografica

Reteaua hidrografica este formata din Valea Mostistei si Paraul Runcu. Valea Mostistei are izvorul la nordul localitatii Dimiceni si apare sub forma unei valcele de la altitudinea de 90 de m cu maluri foarte putin pronuntate, avand directia VE cu o latime de 100 m cu o viteza mica de curgere datorita talvegului redus, formeaza meandre si are aspect mlastinos. In zona reteaua superficiala a apei este bine evidentiata, iar pierderile de apa de la suprafata se fac  cel mai mult prin evapotranspiratie decat prin scurgere in reteaua hidrografica.

Paraul Runcu situat in partea centrala strabatand satul Dascălu )afluent de dreapta al Mostistei….

Apele fluviale sunt dirijate prin santuri . Nu există canalizare .

Clima si calitatea aerului        

Clima este data de pozitia ei centrala in cadrul Campiei Romane, de conditii geografice locale care creeaza un topoclimat specific reliefului de campie slab fragmentat, cu salba de lacuri din vecinatate – de pe Valea Pasarea si Valea Mostistei, de padurile care se afla pe teritoriul ei in partea de vest si nord, influentand miscarile de aer, distributia temperaturii si precipitatiilor.

In comuna cea mai mare frecventa anuala o au vanturile de NE, urmate de cele de SV, de V si de E.

Temperatura aerului arata caracterul temperat continental al climei, cu temperatura medie anuala de 10.4° C, cu temperatura medie a iernii de -3.1° C si a verii de 21.9° C.

Precipitatiile sunt mai ridicate avand valori medii de 602.9 mm/an.

Solurile

Solurile comunei Dascalu se incadreaza in zona cernoziomului levigat si brun roscat de padure, formate de loess care are grosime de 10 m cu textura fina si lutuala.

Cernoziomul este puternic levigat, datorita stratului acvifer situat la mica adancime 3 – 5 m. Continutul in humus este mijlociu.

In partea de sud a comunei se afla un sol brun – roscat de padure, foarte slab erodat cu textura luto- argiloasa.

Vegetatia si fauna

            Vegetatia de pe raza comunei este reprezentata  prin paduri, prin vegetatia  din lunca Vaii Mostistei, a cravurilor si buruienilor din culturile agricole. Padurile se afla in parte de nord (Tiganca) si de sud a comunei (padurile Vulpeanca, Dascalu, Golasei), in care intalnim asociatii de Quercus pedunculiflora, cuercus cerris, Qoercus frainetta si Quercus puberceus, la care se adauga Ulmus Loevis. Subarboretul din paduri este reprezentat prin specii de cornus sanguineea, rosa canina, prunus spinosa si specii ierboase ca: Festuca valesiaco, Stipa Capitata, Artemisia Austriaco, Trypholium repens.

In cravuri apare o vegetatie cu funcus bufonicus, Heliocari polustris, Gratiola officinalis etc.

In lunca se dezvolta Solix alba, Potamageton natans, Cynodon dactilon, Phrogmites comunis, Mentho pulegium, Trifolium frogiferum.

In culturile agricole vegetatia este reprezentata prin Cynodom dactylon, Setraria glaco, Centaurea cyanus, Delphinum consolida.

Fauna este reprezentata prin mamifere de padure ca: mistret, lup, vulpe, capriori, viezurele; prin pasari de interés vanatoresc ca: fazani, sitari si altele. Alte pasari: gaita, ciocarlia, privighetoarea, ciocanitoarea. In vegetatia ierboasa de camp se afla iepurele, dihorul, nevastuica, prepelita si numeroase rozatoare.

Resurse

Specificul comunei este agro- zootehnic datorita suprafetelor de terenuri agricole si a calitatii acestora, avand o fertilitate ridicata.

Resurse Umane

– numarul de locuitori  in prezent este de 3154

Nr. Crt.Structura populatieiNr.
1Copii713
2Populatia Activa1441
3Pensionari900
4Populatia Inactiva100
5TOTAL3154